Iedere moeder kent het wel: je kindje voelt ineens warm aan, ligt hangerig op de bank en heeft geen zin om te spelen. Koorts en griep komen vaak voor bij kinderen, vooral in de herfst en winter. Maar wanneer moet je je zorgen maken? En wat kun je doen om je kind zo comfortabel mogelijk door deze periode heen te helpen?
Wat is het verschil tussen koorts en griep?
Veel mensen verwarren koorts en griep met elkaar, maar ze zijn niet hetzelfde. Koorts is een symptoom, geen ziekte. Het betekent dat het lichaam van je kind een infectie bestrijdt en de temperatuur tijdelijk verhoogt. Meestal is dit een goed teken: het immuunsysteem doet zijn werk!
Griep (influenza) is daarentegen een virusinfectie die gepaard kan gaan met koorts, maar ook met symptomen zoals:
- Spierpijn en vermoeidheid
- Hoofdpijn
- Rillingen
- Keelpijn en hoesten
Een gewone verkoudheid kan ook gepaard gaan met koorts, maar is meestal milder dan de echte griep.
Wanneer is koorts bij kinderen gevaarlijk?
Bij baby’s jonger dan drie maanden is een lichaamstemperatuur boven de 38°C reden om een arts te bellen. Bij oudere kinderen hoef je niet meteen in paniek te raken. Koorts tot 39°C is meestal onschuldig, tenzij je kind erg suf wordt, niet meer drinkt of ademhalingsproblemen krijgt.
Neem contact op met de huisarts als:
- Je baby jonger dan drie maanden is en koorts heeft
- De koorts langer dan vijf dagen aanhoudt
- Je kind erg suf is en moeilijk wakker te krijgen is
- Je kind niet wil drinken en tekenen van uitdroging vertoont (droge mond, weinig plasluiers)
- Er huiduitslag verschijnt die niet verdwijnt als je erop drukt
Wat kun je doen om je zieke kind te helpen?
Gelukkig zijn de meeste gevallen van koorts of griep onschuldig en kun je je kind thuis goed ondersteunen.
1. Voldoende rust en slaap
Het lichaam heeft tijd nodig om te herstellen. Zorg ervoor dat je kind lekker op de bank kan liggen met een dekentje, een knuffel en eventueel een rustig filmpje.
2. Genoeg drinken
Uitdroging is een risico bij koorts. Geef regelmatig kleine slokjes water, thee of een waterijsje als je kind geen trek heeft in drinken. Borstvoeding of flesvoeding blijft voor baby’s de beste optie.
3. Lichte voeding aanbieden
Kinderen hebben vaak minder eetlust als ze ziek zijn. Dwing ze niet om te eten, maar bied lichte maaltijden aan zoals soep, appelmoes of een boterham.
4. Koorts verlagen als je kind zich slecht voelt
Koorts hoeft niet altijd behandeld te worden, maar als je kind zich echt ellendig voelt, kun je eventueel paracetamol geven (volgens de juiste dosering voor de leeftijd).
5. Een lauwwarm bad of washandje
Een lauw badje of een vochtige washand op het voorhoofd kan helpen om je kind wat comfortabeler te laten voelen. Vermijd ijskoude doeken, die zorgen ervoor dat het lichaam juist meer warmte vasthoudt.
Mijn mening als moeder
Ik heb zelf gemerkt dat het soms best lastig is om te bepalen of ik me zorgen moet maken over de koorts van mijn kind. De eerste keer dat mijn kind ineens 39,5°C had, schrok ik enorm. Maar na wat geruststelling van de huisarts leerde ik dat koorts een natuurlijke reactie is en dat paniek niet nodig is zolang je kind nog alert is en blijft drinken. Wat voor mij helpt, is gewoon goed naar mijn kind kijken in plaats van alleen naar de thermometer. Als ze ondanks dat ze een hoge temperatuur nog wil spelen, grapjes maakt of naar een filmpje kijkt, weet ik dat het meestal wel goed zit. Onlangs had mijn dochtertje een temperatuur van 40°C en ze wilde daarbij ook niet drinken. Ja wat doe je dan? Een vriendin kwam toen langs met een waterijsje. Een beetje out of the box denken, kan soms reuze van pas komen! Na een dagje flink ziek zijn, was ze weer helemaal genezen.
Wanneer weer naar school of de opvang?
Een veelgestelde vraag: wanneer mag mijn kind weer naar school of de kinderopvang? De algemene regel is: als je kind 24 uur koortsvrij is zonder medicatie en zich weer fit voelt, kan het weer meedoen. Bij griep kan het herstel soms wat langer duren, vooral als er nog hoest of vermoeidheid aanwezig is.
Koorts of griep (meestal) onschuldig
Een ziek kind is vervelend, maar meestal onschuldig. Als moeder kun je veel doen om je kind zich beter te laten voelen, maar vertrouw altijd op je gevoel. Als iets niet goed voelt, neem dan contact op met de huisarts.
Bekijk ook de volgende video over koorts
Wil je meer artikelen lezen over het ouderschap, bekijk dan al onze artikelen op ouderschap
Wat doe jij als je kind ziek is? Heb je nog gouden tips die voor jouw gezin goed werken? Laat het ons weten in de reacties op social media!