Ken je dat? Je hebt alles geprobeerd: ramen open, lakens natgespoten, ventilator op standje orkaan… maar toch zijn ze daar weer. De zuchtende kinderen, plakkend aan hun knuffels, wriemelend in bed. “Mamaaaa, ik kan écht niet slapen!” Ja hoor, het is weer een plaknacht.
Als moeder van jonge kinderen heb ik inmiddels aardig wat plaknachten doorstaan. Soms met humor, vaak met zweet. In deze blog vertel ik hoe ik zo’n plaknacht aanpak, wat écht werkt en wat je beter kunt laten. Want geloof me: een goede nachtrust is goud waard ook in de zomer.
Wat is een plaknacht eigenlijk?
Een plaknacht is zo’n zwoele, warme zomernacht waarin de temperatuur nauwelijks zakt. Je voelt het al als je de slaapkamer binnenloopt: warm, benauwd, muf. Iedereen zweet, zelfs zonder dekbed. Voor kinderen, en eerlijk: ook voor ons, kan dit funest zijn voor de nachtrust.
Tijdens een plaknacht kan het binnen wel 27 tot 30 graden blijven. En dat is flink boven de ideale slaapkamertemperatuur, die tussen de 16 en 18 graden ligt. Geen wonder dat slapen dan een uitdaging wordt.
Waarom slapen kinderen zo slecht tijdens een plaknacht?
Kinderen (vooral jonge) zijn nog niet zo goed in temperatuur reguleren. Ze raken sneller oververhit en zweten minder efficiënt dan volwassenen. Dat maakt een plaknacht voor hen extra zwaar.
Daarnaast zijn kinderen gevoelig voor comfort en prikkels. Als hun lichaam plakkerig aanvoelt, het kussen warm is en ze niet lekker kunnen liggen, worden ze onrustig. Resultaat: veel gewoel, veel mama-roepen en weinig slaap voor iedereen.
Mijn persoonlijke plaknacht-strategie
Inmiddels heb ik een paar trucjes ontwikkeld die een plaknacht nét iets dragelijker maken. Mijn “plaknacht-survivalkit” ziet er ongeveer zo uit:
-
Koel douchen voor het slapengaan
Niet koud! Lauwwarm water helpt het lichaam afkoelen zonder dat het gaat ‘reageren’ op kou. -
IJskoud flesje water naast het bed
Voor de dorst én voor de sfeer. Soms leg ik ook een bevroren washandje bij hun kussen. Een nat washandje op het voorhoofd van je kind zorgt voor de nodige verkoeling. -
Dunne katoenen pyjama’s (of niks!)
Ademend materiaal is key. En als ze bloot slapen? Lekker laten. Met temperaturen boven de 30 graden is een pyjama veel te warm. Laat je baby of peuter in een rompertje met luier slapen of in een dunne slaapzak. Voor oudere kinderen is alleen ondergoed voldoende. -
Ramen en deuren pas ’s avonds laat open
Tijdens de dag alles gesloten houden, ’s avonds luchten als het afkoelt. -
Rustige bedtijd, ondanks alles
Voorlezen, zacht licht, geen schermen. Zelfs tijdens een plaknacht probeer ik de routine vast te houden.
Mijn mening: plaknacht = tropenjaren x 2
Laten we eerlijk zijn: een plaknacht is geen pretje. Voor niemand. Maar met jonge kinderen erbij wordt het al snel een tropenopgave. Want als zij niet slapen, slaap jij ook niet. En als jij niet slaapt, ben je de volgende dag… nou ja, iets minder leuk gezelschap.
Toch probeer ik ook de humor ervan in te zien. De bizarre gesprekken om 02.00 uur, de rare houdingen waarin ze uiteindelijk wél in slaap vallen, of dat ze met hun hoofd aan het voeteneind liggen ‘want daar is het koeler’.
Wat mij helpt? Loslaten. Niet boos worden. En bedenken dat ook deze plaknacht weer voorbijgaat. Desnoods slaap ik een uurtje op de bank, naast een open raam. Of, als het écht nodig is, zet ik de kids op matrassen in de woonkamer onder de ventilator. Want slapen is belangrijk, maar rust bewaren is dat óók.
Tips van andere moeders zijn goud waard!
Heb jij een gouden tip voor een plaknacht met kinderen? Iets wat altijd werkt of juist totaal niet? Deel je ervaring via onze socials, we maken er samen het beste van!
Lees meer over mom life tips