Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kind, en gezonde voeding speelt daarbij een grote rol. Veel producten lijken gezond, maar bevatten verborgen suikers, ongezonde toevoegingen en weinig voedingswaarde. Dit kan leiden tot schommelingen in de bloedsuikerspiegel, verminderde energie en zelfs overgewicht. Hieronder bespreken we zes veelvoorkomende ‘gezonde’ producten die je beter kunt vermijden – en welke gezondere alternatieven écht goede voeding bieden voor je kind.
Vruchtensappen en pakjes drinken
Veel ouders geven hun kinderen dagelijks een pakje sap omdat er fruit op de verpakking staat, maar dat betekent niet dat het een gezonde keuze is aangezien vruchtensappen vaak net zoveel suiker bevatten als frisdrank, zelfs wanneer er “geen toegevoegde suikers” op de verpakking staat, omdat fruitsuikers net zo snel in het bloed worden opgenomen als gewone suiker, terwijl ze tegelijkertijd weinig tot geen vezels bevatten, waardoor je kind geen verzadigd gevoel krijgt en sneller weer trek heeft, wat niet alleen slecht is voor de tanden, maar ook kan bijdragen aan overgewicht en schommelingen in de bloedsuikerspiegel
Gezonde vervanger: Geef je kind water met stukjes fruit (zoals citroen, sinaasappel of munt), ongezoete thee of kokoswater. Het is beter om fruit te eten dan te drinken.
Ontbijtgranen (cornflakes, cruesli, cheerios)
Veel ontbijtgranen lijken een gezonde keuze, maar in werkelijkheid bevatten ze vaak meer suiker dan een koekje, wat leidt tot een snelle energiepiek gevolgd door een energiedip, terwijl de granen sterk bewerkt zijn en essentiële voedingsstoffen zoals vezels en eiwitten missen, waardoor de bloedsuikerspiegel snel stijgt en dit op lange termijn kan bijdragen aan insulineresistentie en overgewicht.
Gezonde vervanger: Kies voor havermout met kaneel en fruit, zelfgemaakte granola zonder suiker of volkoren muesli zonder toegevoegde suikers.
Kinder- en fruityoghurt
Gezonde vervanger: Kies voor volle Griekse yoghurt of kwark zonder suiker en voeg zelf vers fruit en noten toe. Zo krijgt je kind voedzame voeding binnen zonder onnodige toevoegingen.
Liga’s en ‘gezonde’ koekjes
Veel ouders stoppen een Liga, Sultana of Evergreen in de broodtrommel omdat deze als ‘verantwoord’ worden gepresenteerd, maar in werkelijkheid bevatten deze koekjes verborgen suikers en glucose-fructosestroop, zitten er nauwelijks vezels of essentiële voedingsstoffen in en zorgen ze voor een snelle piek en daling in de bloedsuikerspiegel waardoor kinderen juist sneller weer trek krijgen.
Gezonde vervanger: Maak zelf havermoutkoekjes, geef een volkoren cracker met avocado of een handje noten met een stuk fruit.
Kant-en-klare kindervoeding (knijpfruit, poffertjes, kindermacaroni)
Gezonde vervanger: Geef vers fruit in stukjes in plaats van knijpfruit, kies voor volkoren pasta in plaats van ‘kindermacaroni’ en geef kinderen onbewerkte voeding.
Kant-en-klare smoothies en ‘gezonde’ snacks uit de supermarkt
Supermarkten bieden talloze kant-en-klare smoothies en gezonde snacks aan, maar deze bevatten vaak verborgen suikers en conserveermiddelen, smoothies uit flessen missen vezels waardoor de suiker snel wordt opgenomen en zogenaamd gezonde repen en snacks bevatten vaak net zoveel suiker als snoep.
Gezonde vervanger: Maak zelf een smoothie met bladgroenten, fruit en zaden of kies voor een handje noten en een stuk fruit.
Onterecht ‘ongezonde’ voeding: wat juist wél goed is voor je kind
Als ouder wil je natuurlijk dat je kind gezonde voeding binnenkrijgt. Maar niet alles wat als ‘ongezond’ wordt bestempeld, is dat ook echt. Sommige voedingsmiddelen hebben een slechte reputatie, terwijl ze juist vol waardevolle voedingsstoffen zitten die bijdragen aan de groei en ontwikkeling van je kind. Hier volgen zes producten welke onterecht worden vermeden en waarom ze juist een gezonde toevoeging kunnen zijn aan het eetpatroon van je kind.
Volle zuivel (in plaats van magere of halfvolle yoghurt)
Vroeger werd gedacht dat magere zuivel gezonder was, maar volle zuivel bevat juist gezonde vetten die bijdragen aan verzadiging en hersenontwikkeling, magere varianten bevatten vaak toegevoegde suikers om de smaak te verbeteren en natuurlijke vitamines zoals A, D en K komen beter tot hun recht in volle zuivel.
Boter (in plaats van margarine en halvarine)
Veel mensen kiezen margarine vanwege gezondheidsclaims, maar roomboter bevat gezonde vetzuren en vitamine K2, terwijl margarine sterk bewerkt is en vaak transvetten bevat die schadelijk kunnen zijn voor hart en bloedvaten, daarnaast is boter een natuurlijk product, terwijl margarine chemisch wordt verwerkt.
Eieren (in plaats van alleen het eiwit)
Eigeel wordt vaak vermeden, maar het bevat essentiële voedingsstoffen zoals choline, ijzer en B-vitaminen, het ondersteunt de hersenontwikkeling van kinderen en zorgt voor een langer verzadigd gevoel dan bewerkte ontbijtproducten. Voor kinderen is het veilig en gezond om enkele eieren per week te eten, afhankelijk van hun leeftijd en voedingspatroon. Over het algemeen wordt één ei per dag als een goede richtlijn beschouwd, zolang het deel uitmaakt van een gevarieerd dieet.
Noten en pindakaas (zonder toevoegingen)
Aardappelen (in plaats van bewerkt brood en pasta)
Aardappelen hebben vaak een slechte reputatie, maar ze zijn in werkelijkheid een uitstekende bron van vezels, vitaminen en mineralen. Ze leveren langdurige energie zonder dat ze de bloedsuikerspiegel snel laten stijgen. In vergelijking met witbrood en geraffineerde pasta zijn aardappelen een gezondere keuze.
Pure chocolade (in plaats van melkchocolade en snoep)
Chocolade wordt vaak als ongezond beschouwd, maar pure chocolade (85% cacao of meer) biedt juist verschillende voordelen. Het is rijk aan antioxidanten en magnesium, wat goed is voor de hersenen en de stemming kan verbeteren. Bovendien bevat pure chocolade minder suiker en melkvet dan de meeste gewone chocolade.
Bewuste keuzes maken voor een gezonder eetpatroon
Veel voedingsmiddelen die als gezond worden gepresenteerd, zitten vol suiker en bewerkte ingrediënten. Tegelijkertijd zijn er producten die onterecht als ‘ongezond’ worden gezien, terwijl ze juist essentiële voedingsstoffen bevatten. Door bewust te kiezen en verder te kijken dan de verpakking, zorg je ervoor dat je kind écht gezonde voeding binnenkrijgt.
Wil je meer informatie over dit onderwerp? Bekijk dan ook onze andere artikelen op opvoeden
Bekijk de volgende video over gezond eten voor je kind.
Welke van deze producten verraste jou het meest? Deel je ervaringen in de reacties!