Je denkt misschien: “Ach, hij eet gezond, toch?” Totdat je een keer écht het etiket leest van die ogenschijnlijk gezonde yoghurt of mueslireep. Dan schrik je. Want suikers in het eten van je kind zitten vaak op plekken waar je het totaal niet verwacht.
Als moeder vond ik het echt een eye-opener. Ik dacht dat we het prima deden. Totdat ik de etiketten ging lezen. Dit blog is dus een liefdevolle wake-up call. Geen wijzende vinger, maar wel een eerlijke blik op hoe je beter kunt omgaan met suikers in het eten van je kind – zonder dat je huis ineens een suikervrij paleis hoeft te worden.
Wat zijn toegevoegde suikers en waarom zijn ze zo verraderlijk?
Suikers zitten van nature in fruit en melk, maar dat zijn natuurlijke suikers. Het probleem zit ‘m in de toegevoegde suikers – suikers die tijdens de productie aan eten en drinken worden toegevoegd. Denk aan koekjes, frisdrank, sausjes, ontbijtgranen, maar ook aan ‘gezonde’ snacks zoals vruchtenyoghurt.
Volgens het Voedingscentrum krijgen kinderen in Nederland vaak twee keer zoveel suiker binnen als aanbevolen. En die overmatige suikers in het eten van je kind kunnen leiden tot overgewicht, gaatjes, energiedips en zelfs gedragsproblemen.
Waar zitten die suikers allemaal in verstopt?
De grootste verrassing? Suikers in het eten van je kind zitten ook in:
- Kinderontbijtgranen (soms wel 30% suiker!)
- Vruchtenyoghurt (meer dan 4 suikerklontjes per portie)
- “Gezonde” mueslirepen
- Kant-en-klare pastasauzen
- Vruchtensap en diksap
Het staat er zelden letterlijk als ‘suiker’. Fabrikanten gebruiken slimme namen als: glucose, fructosestroop, dextrose, sucrose, honing, agavesiroop. Klinkt gezond, maar het is en blijft suiker.
Wat kun je doen om suikers in het eten van je kind te verminderen?
- Lees etiketten
Check hoeveel gram suiker er per 100 gram in zit. Alles boven de 5 gram? Dan is het een suikerbom. - Kies voor pure producten
Een appel in plaats van appelmoes. Een gekookt eitje in plaats van een zoete reep. Zo beperk je ongemerkt al veel suikers in het eten van je kind. - Maak traktaties zelf
Bananenmuffins zonder toegevoegde suiker zijn net zo lekker – en je weet precies wat erin zit. - Water als standaard
Wissel sapjes en limonade in voor water of thee zonder suiker. Minder gezellig? Maak er iets leuks van met een vrolijk rietje of ijsklontjes met fruit erin.
Mijn ervaring met suikers in het eten van je kind
Eerlijk? Ik vond het lastig. Mijn dochter was gek op kinderkoekjes, diksap en vanilleyoghurt. Ik wilde haar niet alles ontzeggen, maar voelde wel dat ik iets moest veranderen. Dus we maakten kleine aanpassingen. Water in een mooie beker werd haar “feestdrankje”. En we bakten samen havermoutkoekjes zonder suiker. Ze vond het geweldig.
Suikers in het eten van je kind helemaal vermijden is bijna onmogelijk. Maar door bewuste keuzes te maken en het leuk aan te pakken, voel ik me er veel beter over. En zij ook – minder druk, minder pieken en dalen in haar energie. Echt, het is het proberen waard.
Hoeveel suiker is oké?
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert om niet meer dan 10% van de dagelijkse energie-inname uit vrije suikers te laten bestaan. Voor een kind van 4 jaar betekent dat ongeveer 3 tot 5 suikerklontjes per dag. Dat is écht niet veel, zeker als je weet hoe snel je daar al aan zit.
Let dus goed op: de suikers in het eten van je kind tikken ongemerkt hard aan. Een beker diksap en een mueslireep? Klaar ben je.
lees ook: Tips voor gezond eten en kleuters zonder strijd
Tijd voor een mini-challenge?
Ga komende week eens etiketten lezen in de supermarkt. Vergelijk wat pakjes drinken, ontbijtgranen of sauzen. En kies eens een product met minder suiker dan je gewend bent. Klein verschil, groot effect.
En jij? Hoe ga jij om met suikers in het eten van je kind?
Laat het me weten op Instagram of onder deze blog! Heb jij een lekkere suikervrije snack die je kinderen wél eten? Of loop je juist tegen van alles aan? Deel je verhaal – zo helpen we elkaar verder.
lees meer in de categorie /kleuters/