En dan is het zover: je kind mag naar groep 1! Een mijlpaal waar je als ouder vaak net zo aan moet wennen als je kind zelf. Groep 1 is de start van het echte schoolleven, maar het draait nog lang niet alleen om leren. In groep 1 wordt spelenderwijs een wereld geopend vol vriendjes, ritme en nieuwe vaardigheden. In dit blog vertel ik je alles over wat je kunt verwachten van groep 1 en hoe je je kind (én jezelf!) hierop voorbereidt.
Wat gebeurt er in groep 1?
In groep 1 draait alles om ontdekken, bewegen en wennen aan een schoolse structuur. De juf of meester werkt met thema’s waarin taal, rekenen, motoriek en sociaal-emotionele ontwikkeling op een speelse manier aan bod komen. Je kind leert in groep 1 bijvoorbeeld:
-
Langer stilzitten en luisteren
-
Samenwerken en delen
-
Opruimen en wachten op je beurt
-
Letters herkennen (maar nog niet echt lezen)
-
Knutselen, bouwen, zingen en bewegen
Er is veel ruimte voor spel, fantasie en beweging, want kleuters leren door te doen. Groep 1 is dus geen ‘kleine groep 3’, maar een eigen fase waarin spel het belangrijkste middel is.
Wetenschap over groep 1
Volgens het NRO (Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek) is spelen de motor van leren in groep 1. Kinderen in deze fase ontwikkelen hun brein razendsnel, en juist via vrij spel kunnen ze verbanden leggen, plannen maken en oplossingen bedenken. In groep 1 wordt daarom veel gebruikgemaakt van hoeken (zoals de bouwhoek of poppenhoek), waar kinderen zelfstandig en samen kunnen spelen.
Ook het sociale aspect is essentieel. In groep 1 leren kinderen hun emoties benoemen, conflicten oplossen en vriendschappen aangaan, vaardigheden die hun hele leven van pas komen.
Mijn ervaring met groep 1
Toen mijn dochter naar groep 1 ging, vond ik het net zo spannend als zij. Ik stelde duizend vragen aan de juf, had het gevoel dat ik een stukje controle moest loslaten, en zat de eerste week stiekem met een knoop in mijn maag. Maar… wat heeft ze genoten!
De eerste keer zelf haar broodtrommel openmaken, een tekening maken van “een kat met vleugels”, en vooral: thuiskomen met verhalen over nieuwe vriendjes. In groep 1 zag ik haar echt groeien. Niet alleen in taal of motoriek, maar in zelfvertrouwen. En ik? Ik leerde dat ze zóveel meer kan dan ik dacht.
Groep 1 heeft ons beiden verrast op de beste manier.
Hoe bereid je je kind voor op groep 1?
Lees samen boekjes over naar school gaan – zoals Kikker naar school of Ik wil niet naar school!
Laat je kind wennen aan zelfstandig kleine dingen doen, zoals jas ophangen of brooddoos openen
Speel ‘schooltje’ thuis – zo maak je het leuk en herkenbaar
Praat positief over groep 1 – jouw toon beïnvloedt die van je kind
En vergeet niet: elk kind mag op z’n eigen tempo wennen. De ene kleuter rent zo de klas in, de andere heeft weken nodig. Alles is goed.
Groep 1 is meer dan de eerste schooldag
Het mooie aan groep 1 is dat het niet draait om presteren, maar om groeien. Je kind leert niet alleen nieuwe woorden of vormen, maar ook zichzelf kennen. Groep 1 is het begin van een lange, spannende reis vol leermomenten en deze eerste stap zet de toon.
Gun je kind (en jezelf) de tijd om te wennen. Wees trots op die eerste slordige knutsels, op het leren van namen van klasgenootjes, op het ‘zelf willen doen’. Want dat is precies waar groep 1 over gaat: ontdekken wie je bent, samen met anderen.
En jij?
Is jouw kindje net begonnen in groep 1? Of ben je aan het aftellen tot die grote eerste schooldag? Ik hoor graag jouw ervaringen! Deel je verhaal op onze socials of laat hieronder een reactie achter. Want samen weten we meer en het lucht zo lekker op
Lees hier meer over kind & school