Je kindje groeit. En voor je het weet staat er weer een nieuwe mijlpaal op de stoep: het babybedje wordt te klein. Tijd voor een peuterbed! Maar wanneer is je kind daar nou echt aan toe? En hoe zorg je dat die overgang soepel verloopt, zonder eindeloze nachtelijke avonturen of een peuter die stiekem terug naar je bed kruipt? In dit blog deel ik mijn ervaringen, geef ik praktische tips en vertel ik je waarom de overstap naar een peuterbed eigenlijk ook best leuk kan zijn.
Waarom overstappen naar een peuterbed?
De meeste ouders stappen over op een peuterbed tussen de 18 maanden en 3 jaar. Vaak komt dat omdat het ledikant te klein wordt of omdat je kind leert klimmen en het risico op uit bed vallen groter wordt. Ook kan een broertje of zusje op komst zijn, waardoor het babybedje weer beschikbaar moet komen. Het peuterbed is dan een logische volgende stap: laag bij de grond, met eventueel een uitvalbescherming, en nét groot genoeg voor die kleine wiebelkont.
Maar er zit meer achter dan alleen een praktisch formaat. Het peuterbed is voor veel kinderen ook een stap richting zelfstandigheid. Ze krijgen een eigen plekje dat niet meer aanvoelt als ‘baby’. Dat is iets om trots op te zijn — voor kind én ouder.
Wat als je peuter niet wil slapen in zijn nieuwe bed?
Geloof me, het klinkt allemaal heel romantisch: je kind helpen kiezen voor een peuterbed met dino’s of prinsessen, samen lakentjes uitzoeken en dan een eerste nacht in het grote bed… tot je kind besluit dat zijn matras beter voelt als trampoline of dat slapen “voor baby’s” is.
En eerlijk? Dat is normaal. Voor veel peuters is verandering spannend. Ze hebben behoefte aan veiligheid en voorspelbaarheid. Een nieuw peuterbed is ineens een grote verandering in hun veilige cocon.
Wat je kunt doen? Houd het ritueel hetzelfde. Zelf lees ik nog steeds een boekje op de rand van het bed, geef drie zoenen op het voorhoofd en zeg altijd exact dezelfde zin. Kinderen floreren op herhaling, zeker in spannende fases.
Mijn ervaring: een succesverhaal met hobbels
Toen mijn dochter net 2 was, kochten we een peuterbed met zijkanten en een leuk beddengoed met hartjes. Ze vond het geweldig… overdag. ’s Avonds veranderde ze in een mini-ninja die telkens uit bed sloop.
We hebben een paar avonden geoefend met in bed blijven liggen. Steeds rustig terugleggen zonder boos te worden. En ja, ik heb een paar keer op de overloop gelegen om haar tegen te houden (het ouderschap is geen glamourbaan). Maar na een week of twee ging het vanzelf. Ze voelde zich trots, groot en zelfstandig in haar peuterbed.
Een peuterbed is meer dan alleen een bed
Wist je dat een goede nachtrust essentieel is voor de ontwikkeling van je kind? Volgens wetenschappelijk onderzoek van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid slapen kinderen in een vertrouwde, rustige omgeving beter. Een passend peuterbed helpt daarbij, vooral als het voldoet aan hun behoefte aan geborgenheid en overzicht.
Ook hun lichamelijke ontwikkeling speelt een rol: een peuterbed laat ruimte om te bewegen, maar voorkomt dat ze ’s nachts uit bed rollen. En doordat het laag is, kunnen ze er zelf in- en uitstappen. Dat is goed voor hun zelfvertrouwen én motoriek.
Let op bij het kiezen van een peuterbed
Een paar tips uit mijn moederhart:
-
Kies een stevig bedje met afgeronde hoeken
-
Gebruik een matras van goede kwaliteit (niet te hard, niet te zacht)
-
Zorg voor een bed met uitvalbescherming, vooral in de eerste maanden
-
Maak het gezellig met vertrouwde knuffels en dekens
En laat je kind, als dat kan, zelf meebeslissen. Dat vergroot de kans dat hij of zij enthousiast wordt over het peuterbed.
Wat als je peuter niet wil eten of slapen?
Soms merk je dat de overgang naar een peuterbed samenvalt met ander “moeilijk” gedrag, zoals slecht eten of driftbuien. Dat komt omdat peuters een fase doormaken waarin ze willen bepalen wat er gebeurt. Alles is “nee” of “zelf doen”. Dat heeft niets met jou te maken — het is puur ontwikkeling.
Blijf liefdevol en consequent. Geef je kind keuzemogelijkheden (“Wil je met knuffel A of knuffel B slapen?”) en prijs goed gedrag. En geef vooral jezelf ook de tijd. Ouder zijn is topsport, zeker als het over peuterbed-avonturen gaat.
Mijn mening als moeder
De overstap naar een peuterbed was bij elk van mijn kinderen weer anders. De ene ging er bijna vanzelf in slapen, de ander bleef wekenlang ‘s nachts spoken. En toch: ik ben er nooit spijt van gehad. Het peuterbed voelde telkens weer als een nieuwe fase in hun groei, en uiteindelijk ook in die van mij. Het is even doorzetten, maar je krijgt er zoveel voor terug: een trotse peuter en, op een dag, weer een beetje nachtrust.
Heb jij het ideale peuterbed gevonden of ben je nog op zoek naar dit bed voor je peuter? Deel jouw tips en/of creatieve oplossingen met andere moeders op onze Instagram!
Wil je meer artikelen lezen over producten? Ga dan naar producten.
Bekijk ook de volgende video met tips van ledikant naar peuterbed